Van Oost naar Oost was in 2020 betrokken op afstand

Van Oost naar Oost was in 2020 betrokken op afstand

Al 10 jaar gaat er een groep jongeren vanuit de Protestantse Gemeente Apeldoorn Van Oost naar Oost (VONO). Na een jaar Oekraïne, 3 jaar Roemenië (met de Apeldoornse stichting Ajuta) gaan we nu al 6 jaar richting Albanië. Er zijn warme banden opgebouwd met de Albanees Orthodoxe kerk waarmee samen projecten worden gedaan. Deze projecten moeten ten goede komen aan een gemeenschap ongeacht geloof. Zo hebben wij projecten gedaan binnen het psychiatrisch ziekenhuis in Elbasan, spelprogramma’s gedaan in Tirana en Gramsh en in Gramsh ook nog huizen en een schoolplein opgeknapt. De reis heeft voor de jongeren tot doel hun hart en hun blik te verruimen.  Deze reis sprak ook de ouderen binnen de Julianakerk aan de Deventerstraat zo aan dat zij sinds 4 jaar ook jaarlijks richting Albanië gaan. Sinds 10 jaar zijn er al zo’n 100 jongeren meegegaan waarvan sommigen al voor de 5e keer. De betrokkenheid van de jongeren bij Albanië blijkt wel uit initiatieven om bedrijfjes op te starten vanuit Albanië. (www.JCKappers.nl)

Helaas valt de jubileumreis van 20-30 juli vanwege COVID19 in het water omdat het niet mogelijk was om met de groep van 30 (!) jongeren de 1,5 meter afstand te garanderen. Ook is Albanië tot de dag van vandaag nog steeds een land waar alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Toch is er in overleg met Father Gregory, een programma opgesteld met een Albanese VONO variant. Jongeren vanuit Tirana zullen nu van 10-15 juli in Gramsh aan de slag gaan.

Twee huizen zullen met behulp van een plaatselijke ondernemer worden voorzien van nieuwe daken. Ook zullen deze huizen opnieuw geschilderd worden. Voedselpakketten zullen worden uitgedeeld aan gezinnen en kinderen. Daarnaast zal er een kamp met kinderen worden georganiseerd. De kosten van het restaureren van twee huizen zijn ongeveer €2000.  De voedselpakketten kosten met elkaar €500. De kosten neemt Van Oost Naar Oost (VONO) voor hun rekening. Wilt u deze actie steunen dan kunt u geld overmaken op NL 78 RABO 0133969037 ten name van DIACONIE PROTESTANTSE GEMEENTE onder vermelding van VONO(t)huis. U kunt uw gift aftrekken omdat dit een algemeen nut beogende instelling is (ANBI). Omdat wij het geld direct overhandigen, blijft en geen eurocent aan de strijkstok hangen.

Dit project kunt u binnenkort volgen op de facebooksite van vanoostnaaroost of de website van www.vanoostnaaroost.nl.

 

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.