Reisverslag dag 2 en dag 3

Reisverslag dag 2 en dag 3

Dinsdag 14-07-15

Net zoals de vorige werkdag werd de groep weer opgesplitst in twee delen. Een deel ging naar het psychiatrisch ziekenhuis in Elbasan en het andere deel ging naar Bathore. De groep die naar Bathore ging werd in drieën gedeeld. Twee groepen gingen klussen en één groep bleef bij de kinderen in het buurtcentrum.

In Bathore werd een deel van de groep meegenomen op huizenbezoek om op locatie te kunnen bekijken wat er te klussen viel. We kwamen terecht bij een gezin waar de man zwak begaafd was en de vrouw voor haar dochter en lichamelijk en geestelijk gehandicapte zoon zorgde. Hier hebben wij zowel de slaapkamer als de woonkamer van een nieuw kleurtje voorzien. De woonkamer heeft een vrolijke gele kleur gekregen en de slaapkamer VONO-blauw. We hebben het ’s middags afgerond. Ze waren er erg blij mee!

Een andere groep ging naar hetzelfde huis als waar zij gisteren waren geweest en hebben daar de puntjes op de i gezet. Nu zijn alle muren van een leuk kleurtje voorzien. Als extraatje hebben wij ook nog de buitenmuur geverfd. Daarna is deze groep teruggegaan naar de kinderen in het buurtcentrum.

Tevens bleef een deel van de groep bij de kinderen in het buurtcentrum om hier samen met begeleiders de kinderen een leuke dag te geven. Hierbij werd de groep in drieën gedeeld. Om de beurt gingen zij tekenen, dansen en verschillende spelletjes spelen. Aan het einde van het programma deden ze een gezamenlijk spel.

Na afloop zijn wij met de begeleiders van het buurtcentrum naar een riviertje in de bergen geweest. Deze rivier stroomde tussen de rotsen door. Het was schitterend! Het was een erg gezellige middag met de begeleiding van het buurtcentrum.

De andere helft van de groep ging wederom richting het psychiatrisch ziekenhuis in Elbasan. Wij kwamen hier binnen gelopen met een grote ballon. Toen de patiënten dit zagen werden zij meteen helemaal blij en wilden zij graag ermee spelen. Hierna gingen we aan de slag met loombandjes. Na het een aantal keer voor te hebben gedaan pakten de patiënten het heel snel op en konden zij het uiteindelijk veel beter dan wij. Vervolgens gingen we kleurplaten inkleuren met de patiënten. Dit vonden zij erg leuk, iedereen deed het op zijn eigen manier. Sommige kleurden netjes binnen de lijnen met mooie kleuren, terwijl anderen het op een zeer creatieve manier deden.

’s Middags werd verder gegaan met het klusprogramma. In de brandende Albanese zon hebben wij bankjes op de binnenplaats van een fris nieuw kleurtje voorzien.
Ook kregen we een rondleiding door het ziekenhuis. De leefomstandigheden van de patiënten waren best schokkend. Ze sliepen met z’n 10’en op een slaapzaal in primitieve bedden. Verder hebben zij niks. De behandeling van de patiënten is niet gericht op het verhelpen van de problemen, maar is vooral gericht op het rustig houden van de patiënten. Het is daarom voor de patiënten extra speciaal dat wij aandacht aan hen besteden en ervoor proberen te zorgen dat zij een leuke dag hebben.

’s Avonds hebben wij met de gehele groep gegeten en een gezellige avond gehad.

11758856_765725490203387_641895820_n IMG-20150714-WA0018 IMG-20150715-WA0029 IMG-20150716-WA0001

 

woensdag 15 juli 2015

Onze derde werkdag bracht ons naar het bergdorpje Bitaj. Ter plaatse hebben wij een rondleiding gehad door het dorp. Hierbij kwamen in contact met de lokale bevolking. Zij lieten ons zien waar zij samen kwamen voor hun kerkdienst en waar hun school is.

De ruimte waar ze samen kwamen voor hun kerkdiensten was in het huis van een arm gezin. Deze ruimtes waren erg primitief. Op verzoek van de lokale bevolking hebben wij getracht om deze ruimtes mooier te maken. Wij hebben daar twee kamers geverfd, een raam met kozijn en een wc met wasbakje geplaatst. De ruimtes knapten hier enorm van op. Dit alles op verzoek van de lokale bevolking.

Ook heeft een deel van de groep voor de kinderen van het dorp een leuke middag in de school georganiseerd. Wij hebben een stoelendans en andere dansen met de kinderen gedaan. Ook hebben we gitaarles gegeven en met grote ballonnen gespeeld. De kinderen vonden dit erg leuk.

Tussendoor werden wij bij de lokale bevolking uitgenodigd voor een lunch. De lunch hadden wij zelf verzorgd, maar wij mochten gebruik maken van hun huis. Dit was een erg bijzondere ervaring, omdat zij heel gastvrij waren maar zelf niet wilden mee-eten.

Aan het einde van de middag zijn wij weer richting Tirana vertrokken. Onderweg zijn wij gestopt bij het strand in Durrës. Hier hebben we in de zee gezwommen en genoten van een maaltijd. ’s Avonds hebben we een gezellige avond bij het hostel gehad.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.