Dag 3, rondkijken Berhove

Dag 3, rondkijken Berhove

Doordat er niet altijd internet is kwam de blog van de 3e dag later en nog wat later en dus samen met de blog van vandaag 15 augustus.

Vanmorgen hoefden we er niet vroeg uit voor het ontbijt: kwart over 9. Enkelen hadden niet begrepen dat we in de Nederlandse tijd bleven, maar dachten dat we de Oekraïense tijd zouden aanhouden. Hierdoor stonden zij om half 8, Nederlandse tijd op. Het ontbijt was zoals wij gewend zijn; brood, beleg en koffie of thee en voor de liefhebbers melk. Na het ontbijt zijn Jaap K, Theo en Wilbert naar het ziekenhuis gegaan waar zij een kijkje hebben genomen bij de kinderafdeling. Contactpersoon Sanyi heeft een groot deel van het ziekenhuisterrein (7 ha) laten zien en hen verteld waar het ziekenhuis behoefte aan heeft. De 14 aankleedtafels voor de baby’s hebben een opknapbeurt nodig. Dagelijks zullen zes à acht personen hiermee aan de slag gaan. Als er tijd over is, zullen de tussenschotten tussen de bedjes geverfd worden.

Hierna is de groep weer samengekomen bij ‘het Arendsnest’. Hier stond Anja op ons te wachten. Anja is een Nederlandse medewerker van stichting Childeren’s Relief en werkt al 14 jaar in Berehove.
Ze vertelde in de tuin wat over de geschiedenis van dit opvangcentrum voor straatkinderen. Daarna kregen we een rondleiding door het gebouw voor de dagopvang. Daar hebben we ook nog een video gezien over het Arendsnest. Het Arendsnest bestaat uit twee gebouwen. Een gebouw is bedoeld voor de activiteiten die vanaf 14.00 uur voor de kinderen georganiseerd worden. Het andere gebouw is een 24-uurs opvang. Hier worden de kinderen waarvan de situatie het meest schrijnend is dag en nacht opgevangen. In principe blijven de jongeren hier tot ze 18 zijn en moeten zichzelf dan redden. Omdat dit voor sommigen niet mogelijk is, is in de 24-uurs opvang de mogelijkheid voor zelfstandig begeleid wonen. Hier leren de kinderen wat nodig is om jezelf te onderhouden en worden ze geholpen met het zoeken naar een baan en een woning.

Terug bij de ark stond het eten voor ons klaar. Zoals hier gewoonlijk is, wordt er tussen de middag warm gegeten. We begonnen met een rijkgevulde soep, vervolgens aardappelen met wortels, komkommer, tomaat en een kippenpootje. En als toetje kregen wij ijs.

Na het eten was het nog even wachten totdat we naar het Roma-kamp zouden gaan. Er werd gezellig gitaar gespeeld en gezongen. Viki, dit is de zendingsmedewerkster die in het Roma-kamp werkt,  kwam ons om drie uur ophalen. Toen we aan kwamen rijden, renden alle kinderen al met ons mee en zwaaiden naar ons. We werden als helden ontvangen en eerst was er een heus welkomstwoordje in een klein gebouwtje. Daarna wilden alle kinderen met ons met de foto. En dat niet een keer. Het ging maar door. En ook je sieraden en geld wilden zij hebben. Wat een ervaring! Eenmaal terug in `de Ark’ hebben we nog even nagepraat over deze indrukwekkende beleving. Ook hebben we het even kort gehad over het programma, vooral wat betreft het kinderprogramma in het Roma-kamp. Na onszelf te hebben vermaakt met onder andere een potje kaarten was het vervolgens tijd om te gaan eten. Een broodmaaltijd met wentelteefjes. Hierna is het programma van morgen verteld. We gaan morgen naar een kerkdienst, de plaatselijke markt en ’s middags naar het meer waar we lekker kunnen zwemmen.
Foto’s van de 1e en 2e dag staan ook op de site.

Groetjes en tot morgen, Nathalie en Mariët

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.