Dag 5, 1e dag programma

Dag 5, 1e dag programma

Allemaal hartelijk dank voor het achterlaten van de berichtjes op de site

Vandaag was het eindelijk zover, we gingen beginnen met de klussen en het kinderprogramma. Na het ontbijt, waar we, (het waren weer de jongens), te laat waren, was het tijd om in groepen uit elkaar te gaan.

Ziekenhuis:
In het ziekenhuis, het gedeelte waar de kinderen tot ongeveer 1 jaar ‘vastgehouden’ worden. Dit zijn kinderen die bij de ouders weggehouden worden, omdat ingeschat wordt dat zij niet voor het kind kunnen zorgen. De kinderen wordt geleerd wat liefde is. Er zijn 2 Nederlandse medewerkers van de stichting die van half 8 tot half 3 hier aanwezig zijn om de kinderen aandacht te geven. Als deze Nederlandse medewerkers er niet zijn dan wordt er, afgezien van een fles die in bed wordt gelegd en het verschonen van de luier, geen aandacht aan de kinderen besteed. Er zijn aankleedtafels waar de kinderen verschoond en omgekleed kunnen worden. Deze zien er niet meer uit, de gele verf die erop zat begon eraf te vallen, en enkele tafeltjes maakten geen stevige indruk. We zijn begonnen met het schuren en het wit schilderen van 14 aankleedtafels. Midden in de kamer waar de bedjes van de kinderen staan staat een scherm, dit scherm is ook hard aan een opknapbeurt toe.  We hebben vanmiddag alle aankleedtafels al geverfd en zijn begonnen met het schuren van het scherm.

Zigeunerdorp:
Om negen uur ’s ochtends begon het programma in het zigeunerdorp. De bedoeling is dat we een programma samenstellen voor de vijftig kinderen in het kamp. We waren er al een keer eerder geweest, dus de kinderen wisten dat we kwamen en wie we waren. Toen we aankwamen, waren de kinderen al samen met Viky in hun schooltje. We werden ontvangen met een luid applaus, wat best wel overweldigend was omdat we nog helemaal niks hadden gedaan. We wisten niet zo goed wat we daarmee moesten maar gingen naast Viki staan, vooraan in de klas. Er werd uitgelegd wie we waren en wat we kwamen doen, waarna de kinderen weer begonnen te klappen. Één voor één moesten we onze namen zeggen en de kinderen moesten de namen herhalen. Dat was nogal lastig. Sommige namen waren vrij Nederlands (Dieuwke, Marjolein) en dat was niet echt een succes. Daarna ging Viky een Bijbelverhaal lezen, wat niet echt vlot ging omdat de kinderen heel erg druk waren. Het waren vijftig kinderen die allemaal door elkaar heen praatten en schreeuwden en het duurde lang voordat iedereen eindelijk stil was, en vaak duurde de stilte maar vijf minuten. Uiteindelijk was dat ook gelukt en gingen de kinderen zingen. Bij elk woord kenden de kinderen een gebaar en dat zag er echt super uit. Hierna begon ons programma. Eigenlijk wilden we beginnen met knutselen maar omdat de kinderen zo verschrikkelijk druk waren, wilden we eerst gaan voetballen. Ook dat lukte niet. We probeerden uit te leggen dat ze de bal door het goal moesten schieten maar toen we de bal eenmaal in het spel brachten werd het één grote chaos. De kinderen vonden het wel heel erg leuk, dus een groot probleem was het niet. Daarna gingen we nog een poging doen om te knutselen. We hadden uit gekleurd papier vlaggetjes geknipt die de kinderen mochten versieren. Uiteindelijk hebben we daar slingers van gemaakt en in hun schooltje gehangen. Ook kleurplaten vonden ze heel erg leuk. Zelfs de oudere jongens waren druk bezig met de stiften en kleurpotloden. We hadden nog een paar andere spelletjes in gedachten, maar omdat we merkten dat spelletjes met regels niet werkten, konden we dat niet uitvoeren. De kinderen vermaakten zich door klapspelletjes met ons te doen, te dansen, op ons te klimmen. Uiteindelijk zijn we een uur eerder dan gepland weggegaan (twaalf uur) maar het was wel een hele lange en bijzondere ochtend!

Arendsnest:
De laatste groep gingen klussen bij het Arendsnest. Dit is een kinderopvang die zich bekommeren over straat kinderen in Oekraïne. De groep bestond vandaag uit Jaap van der Veen, Casper, Nick, Jeroen, Lianne, Jeaninne en Arno. De schutting van de tuin was nodig aan vervanging toe dus we staken de handen uit de mouwen om een nieuwe schutting te plaatsen. We werden hierbij geholpen door de kinderen die bij de dagopvang verbleven. Hierbij leerden wij de jongens een hoop dingen bij op gebied van bouwwerk. De meiden gingen schilderen en de kleine meisjes voorzagen iedereen van drinken aangezien de tempratuur behoorlijk opliep gedurende de dag. Eerst werd de ouwe schutting gesloopt waarbij we de goede planken uitzochten voor hergebruik. We groeven kuilen in de grond om de ijzeren pilaren te plaatsten die we daarna vast zette met cement. Daarna werden horizontale planken vastgemaakt aan de pilaren. De dag eindigde niet zonder kleerscheuren aangezien Jeroen zo slim was om met een hamer op z’n vinger te slaan. Dit eindigde met een bezoek aan het ziekenhuis.

Ziekenhuis: Jaap K, Wilbert, Nienke, Djamilla, Lieneke, Raymond, Marja, Mariët.
Zigeunerkamp: Dieuwke, Marjolein, Nathalie, Petra, Theo, Daniël, Eline, Romée, Lianne, Irene, Lyanne.
Arendsnest: Caspar J, Nick, Jeanine, Arno, Jaap v/d V, Jeroen.

Groeten, Jeroen, Petra en Mariët

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.