Dag 8, Afronding projecten

Dag 8, Afronding projecten

Project psychiatrisch ziekenhuis
Vrijdagmorgen hadden we een afsluiting voorbereid. In de tuin hadden we muziek aangezet. Van achter de ramen zwaaiden de vrouwen van de acute afdeling al naar ons. Nadat we alles hadden klaargezet, hebben wij hen opgehaald. Het raam van de chronische afdeling boven, stond open. We hebben hun namen geroepen, zij riepen terug en kwamen naar beneden.

Samen met ruim 10 patiënten hebben we in de tuin gedanst en gespeeld met ballen en ballonnen en flessen water als kegels. Het was erg gezellig. Van Ajuta kregen we wat lekkers om te trakteren.

De betrokken psycholoog die onze komst had voorbereid heeft geregeld dat wij op de vrouwenafdeling van de chronische patiënten mochten rondkijken. Zij heeft ons rondgeleid waarbij de manager van deze verpleegafdeling toelichting heeft gegeven. Na de eerste afgesloten deur was een grote hal, daarbij een keukentje en een zusterpost. Achter de tweede afgesloten deur waren 3 slaapkamers met open verbinding, met 12 tot 24 bedden per kamer. In de twee grootste slaapkamers waren geen nachtkastjes. Sommige vrouwen lagen met z’n tweeën in één bed. Een vrouw lag apart en vastgebonden in haar bed omdat zij zichzelf anders zou verwonden. De bedden en matrassen waren oud en deels kapot, de muren beschadigd. Het was een heftige ervaring. We beseften des te meer waar we het voor doen.

Ter afronding hebben we met de psycholoog een gesprek gehad over welke activiteiten wij volgend jaar zouden kunnen doen om de levensomstandigheden van deze vrouwen te kunnen verbeteren. In samenwerking met Ajuta en deze psycholoog én de directeur van het ziekenhuis gaan wij dit verder voorbereiden. Hopelijk voelen de vrouwen zich gezien en kunnen wij iets voor hen betekenen, hoe klein dan ook.

Voor dit jaar is ons project geslaagd omdat de vrouwen die mee hebben gedaan aan de activiteiten blij en dankbaar waren.

Project kinderprogramma
Voor de laatste vrijdagochtend qua sport en spelactiviteiten hadden we een circuit op het schoolplein neergezet voor zo’n 130 kinderen. De kinderen werden verdeeld in 4 groepen van ongeveer 35, die ieder om de beurt naar buiten kwamen om zich een half uur ‘uit te leven’. Zij volgen hier in de zomer namelijk Italiaanse en Engelse les gedurende de zomerweken op de basisschool.
Tijdens dit half uurtje waren er zes spelonderdelen van elk vijf minuten. Na afloop was er drinken met wat lekkers. Zo sloten we dit onderdeel van de week af.

Als sluitstuk van de week hadden we voor vrijdagavond in de eetzaal van onze verblijfplaats een kinder-/tienerdisco georganiseerd. Caspar en Wilbert namen de rol als ‘deejay’ op zich. Dit deden zij geweldig en vol enthousiasme. Ruim vijftig Roemeense kinderen/tieners kwamen op het feest af.

Een spetterende afsluiting van ons verblijf hier in Sigethu!

Project klussen bij basisschool
Met het klusprogramma op de basisschool hebben we kennis gemaakt met de Roemeense mentaliteit. De leiding van Scoala 3 is blij met elke hulp die geboden wordt, maar heeft nagelaten om te regelen dat wij aan het werk konden. Het opknappen van de gymzaal is niet gebeurd, omdat er geen materialen geleverd zijn. De gymzaal was niet geschuurd, zoals afgesproken. Ook de verf kon pas dagen later worden geleverd. Uiteindelijk is er niet geverfd, omdat het daarvoor te laat was.

Verder zou een terras bij de school worden aangelegd bij de school. De graafwerkzaamheden vonden pas op dinsdag plaats, zodat pas op woensdag begonnen kon worden. Hierbij hadden we wel pech. Tijdens het egaliseren bleek dat een elektriciteitskabel geraakt was. We konden niet veilig werken, zodat we gestopt zijn. De volgende dag was de elektriciteitskabel uitgegraven. Het egaliseren was dus voor niets gebeurd. Daarnaast konden de stenen pas 4 weken later worden aangeleverd. Ook met dit onderdeel zijn we dus gestopt.

De tegenslag en Roemeense mentaliteit zorgden ervoor dat er niets gedaan kon worden, wat erg frustrerend was. Wij wilden graag de handen uit de mouwen steken. Voor dit project is dat dus niet gelukt. De onduidelijkheid leidde ertoe dat het elke dag weer een verrassing was of er iets gedaan kon worden. De mensen die bij dit project ingeschreven stonden, zijn per dag verdeeld over de andere projecten. Daardoor kon er bij de andere projecten meer werk worden verricht.

Project klusprogramma kindertehuis
De laatste morgen was aangebroken om het project af te ronden. We zijn de hele morgen druk bezig geweest om de laatste platen op de veranda te leggen en het helemaal af te maken. Verder hebben we het hondenhok afgemaakt. Aan het einde van de morgen hebben we het oude hok van de hond weggehaald. De hond Rex, had moeite met zijn nieuwe thuis.

Ook aan de twee schommels werd de laatste hand gelegd. Toen alles bij het klusproject afgerond was, zijn we verlaat aan onze lunch begonnen.

Na de middagpauze heeft de hele groep de twee kindertehuizen bezocht, zodat iedereen het resultaat kon bewonderen. Toen we daar aankwamen zagen we dat de hond zijn nieuwe verblijfsplaats al goed gebruikte. Uiteindelijk heeft Rex zijn paleis toch in gebruik genomen.

Verder hadden de bewoners van het tehuis de picknickbank onder de veranda geplaatst. Dit geeft aan dat ons werkresultaat goed gebruikt gaat worden!

Het was ook leuk te zien dat de kinderen volop aan het schommelen waren. We hebben in heel Sighetu geen enkele schommel gezien. Dus een primeur en misschien een nieuwe trend.

We zijn trots op ons werk: goed gedaan, al zeggen we het zelf!

Afsluiting
Als afsluiting zijn we met z’n alle gaan zwemmen. Heerlijk! Klaar met alle planningen, geregel, indrukken en inzet. Even lekker afkoelen, met elkaar dollen, praten en uitrusten. Na het zwemmen hebben we samen gegeten bij een traditioneel Roemeens restaurant. Hier hebben we geproost op een succesvolle week vol ervaringen. Dit zullen we nooit meer vergeten!

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.