Dag 7, Tussenstand projecten

Dag 7, Tussenstand projecten

Project psychiatrisch ziekenhuis

Ajuta heeft onze komst in het psychiatrisch ziekenhuis voorbereid met de psycholoog die daar werkzaam is. De eerste dag was zij aanwezig om ons op te vangen en patiënten van de afdelingen op te halen die met ons activiteiten mochten gaan doen. Wij moesten buiten wachten. Na de eerste dag werden we door de psycholoog geïntroduceerd op de acute afdeling van de psychiatrie voor vrouwen. De zusters waren in eerste instantie afwachtend, naarmate de week vorderde werden zij meer toeschietelijk en mochten we met onze groep de vrouwen ophalen op de afdeling. Na de activiteit hebben we hen weer teruggebracht.

Een aantal vrouwen van de chronische afdeling mochten zelf naar ons toe komen onder leiding van één van hen die daar al heel lang woont. Zij heeft het vertrouwen van de zusters en gezag over de groep. Deze vrouwen verblijven op een kamer vol met bedden met alleen een klein nachtkastje, dat is hun enige plek. De deur is op slot. Na de activiteit brengen wij hen terug naar deze deur, zij bellen aan en als de zuster open doet zwaaien wij enthousiast naar elkaar. De psycholoog heeft na overleg met de manager van de afdeling toegezegd dat wij vrijdagmorgen ook op deze afdeling binnen mogen komen.

Er doen steeds meer vrouwen mee met onze activiteiten, wisselend komen ook een paar mannen en kinderen.

We hebben de sleutel gekregen van een activiteitenruimte en een huisje in de tuin. We hebben daar samen  gedanst op Roemeense en Nederlandse muziek, armbandjes en 3D-kaarten gemaakt, Mandela’s  gekleurd en schilderijen gemaakt, buiten en binnen met ballen en ballonnen overgespeeld, e.d.. We konden met een aantal patiënten Engels praten, zij vertaalden dat voor elkaar, zodat wij gesprekken konden voeren. Elk dagdeel hebben we drinken en iets lekkers uitgedeeld.

De patiënten hebben genoten van de activiteiten die anders niet worden aangeboden. Zij zijn blij en dankbaar voor onze aanwezigheid en de aandacht die wij hen geven. Ze laten dat blijken met een gulle lach en een dikke knuffel.

 

Project kinderprogramma

Afgelopen maandagochtend {22 juli} hadden we de morgen om voorbereidingen te kunnen treffen  voor de sport & spelactiviteiten basisschoolkinderen die deze week voor de maandagmiddag, woensdagmorgen en vrijdagmorgen gepland staan. Alle spullen voor de diverse spelonderdelen {o.a hockey, touwtje springen, elastieken, basketballen, ring werpen, voetballen, koekhappen, spijker poepen, klossen lopen) hadden we vanuit Apeldoorn meegenomen. Einde van die maandagmorgen stond alles klaar, voor de middag en konden we van 14.00u-16.00u aan “de bak”, met een pauze halverwege  voor drinken en wat lekkers. Een en al enthousiasme zowel kinderen als leiding en ondanks dat het bij de start wat rommelig verliep ( kinderen stormden vol enthousiasme op de diverse onderdelen af) konden we terugkijken op een welgeslaagde sport en spel middag.

De dinsdag stond wat betreft het “kinderwerk” geheel in het teken van een dagje uit en wel naar de Karpaten, twee bussen vol met 10 “kindertehuiskinderen” , 2 chauffeurs en 6 “begeleiders” vertrokken om 10.00 ’s ochtends voor een lange rit de bergen in. Na ruim 2 uur kwamen we in Borsa aan alwaar we per gondel nog ruim 1000 meter hoger gingen, geweldig, wat een ervaring zeker voor de kinderen waarvan een aantal nog nooit in een bus hadden gezeten, en dan zo’n rit in een kabelbaan, wat een uitzicht ruimte en vrijheid! Daar bovenaan ons brood/lunchpakket opgegeten een stukje in de bergen gewandeld en toen weer terug in de gondel. Wederom de busjes in en onderweg naar huis de avondmaaltijd in een restaurant genuttigd. Nou dat was ook natuurlijk iets heel speciaals voor de kinderen, zomaar van een kaart in een echt restaurant iets lekkers uit mogen kiezen…… Dankbaar en heel voldaan waren we om 18.30u weer veilig thuis.

Woensdagochtend wederom sport en spelactiviteiten voor de kinderen van de basisschool, nu van

11.00u-12.00u  (ivm zomerschool)  op het schoolplein en de woensdagmiddag  creatief aan de gang met de kinderen van de kindertehuizen: het beschilderen van de eerste letter van je naam en daarna je eigen taart versieren (met spekkies, smarties, snoepjes en slagroom en natuurlijk na afloop lekker opeten mmmmmmm dat was natuurlijk ook heel lekker!

Donderdagmiddag stond in het teken van pannenkoekenbakken in het weeshuis met de daar wonende kinderen, ook was er alle tijd  voor de meiden hun nagels te laten lakken en kon er ook nog een partijtje voetbal gespeeld worden.

Vrijdagochtend sluiten we voor deze week het kinderwerk af met nogmaals een sport en spelmorgen, maar dit keer een speciale …….

 

Project klussen bij basisschool

Na een aantal dagen reizen en leuke dingen gedaan te hebben, kwamen we maandagochtend bij basisschool Scoale 3 om de handen uit de mouwen te steken. De gymzaal zou een lik verf krijgen om er weer spik en span uit te zien. Afgesproken was dat de gymzaal geschuurd zou zijn en de verf besteld. Helaas was geen van beide geregeld. Daardoor konden wij nog niet starten met de kluswerkzaamheden. We zijn samen met iemand van de school naar de bouwmarkt geweest om verf te halen. Voor de vloer van gymzalen is echter speciale verf benodigd, die pas na vier dagen bezorgd kan zijn. Op zijn vroegst donderdag zou pas gestart kunnen worden met het verven.

De schuurmachine was ook op maandagochtend gearriveerd. Het apparaat haalde dusdanig veel verf weg dat de houtlaag weer tevoorschijn kwam. Dat was te veel van het goede, dus hebben we in overleg met de school besloten het schuren te laten stoppen. De zaal werd goed schoongemaakt en afgeplakt.

Omdat er voorlopig nog niets kon gebeuren, werd gestart met de werkzaamheden voor een schommel bij een van de kindertehuizen. Op woensdag werd begonnen met een terras bij de school, ook een wens van de school. Ook dit project is niet geworden wat het had moeten zijn. De bouwmarkt had geen stenen op voorraad. Bestellen kon, maar dit duurde vier weken. Wel konden we voorbereidingen treffen voor het maken van een terras. Op dinsdag was het gedeelte waar het terras zou moeten komen omgespit door gemeentewerknemers met een kraanmachine. Wij zouden het terrein egaliseren. Tijdens het egaliseren bleek een electriciteitskabel geraakt te zijn. Het was niet langer veilig om aan de slag te gaan. Het terrein werd afgezet met een rood-wit-lint.

Op donderdag was er geen verf bezorgd, waardoor we hebben besloten te stoppen met het klusprogramma bij de school. Het zou niet lukken op tijd klaar te zijn. Het is erg balen dat we niets hebben kunnen doen bij de basisschool. We komen hier om de handen uit de mouwen te steken en het is frustrerend als de basisschool haar medewerking niet verleent. We hebben zodoende wel kennis gemaakt met de cultuurverschillen. In Nederland staan afspraken als een huis. In Roemenië kan een afspraak altijd anders uitvallen dan je gedacht hebt.

 

Project klusprogramma kindertehuis

Vorig jaar hebben we bij het kindertehuis Panduilor een terras aangelegd van beton en een begin gemaakt van een moestuin. We hadden verwacht dat de moestuin helemaal verwilderd zou zijn en het terras misschien wel stuk. Tot ieders verbazing lag alles er goed bij, de moestuin stond vol met groenteplanten en werd goed onderhouden. De kinderen plukte elke dag de courgetten die aan de planten groeiden.

Dit jaar was het de bedoeling dat wij een veranda over het terras zouden maken. In Nederland hebben we al voorwerk voor deze veranda gedaan. We hebben keilbouten, schroeven en nog veel meer materiaal gekocht waardoor we snel kunnen beginnen. We hebben aan de Jachtlaankerk gevraagd of zij al vast opzoek konden gaan voor hout wat wij moeten gebruiken. Telefonisch en via de Jachtlaankerk is  de afspraak gemaakt dat we maandag samen met een lokale bewoner hout gaan halen.  Door dit voorwerk konden we maandagmiddag gelijk beginnen met de veranda. Naast de veranda zouden we ook twee hondenhokken gaan bouwen, één voor Panduilor en een voor Tompa. Ook zouden we schommels bij beide huizen gaan plaatsen.

Maandag morgen lag er een grote bult zand in de tuin.  Van  Elisabeth kregen wij de vraag of wij het grind uit de tuin konden halen en het zand konden verdelen op de plekken waar nog geen gras groeide. Het was de bedoeling dat overal in de tuin gras kwam te groeien. Deze bult zand hebben we door een paar toppers binnen een dag kunnen verdelen over de tuin. Een andere groep heeft die dag voorbereidingen getroffen voor de veranda.

De dinsdag zijn we begonnen met het bouwen van de hondenhokken en hebben we voorbereidingen getroffen voor de schommel. Doordat er ook een schommel bij  het andere tehuis werd geplaatst kwamen we erachter dat dit hondenhok nog van prima kwaliteit was en het niet nodig was om een hier een nieuw hok neer te zetten. Deze dag zijn we druk bezig geweest met het hondenhok de schommel en de veranda. Door de grote bezetting hebben meer werk kunnen doen dat we voor ogen hadden. Als extra klus hebben we deze dag  paden aangelegd tussen de planten in de moestuin, zodat de bewoners beter bij de groentes kunnen komen. Het hondenhok is helemaal afgekomen en het is werkelijk een hondenpaleis geworden! Nu nog verven. Verder zijn de gaten bij beide woningen gegraven voor de schommel en de houten balken gebeitst.

Op woensdag hebben we de schommels af kunnen maken, de kinderen zijn er erg blij mee, in het begin wisten ze nog niet goed wat de bedoeling was van de schommel, maar hier kwamen ze snel genoeg achter. We hebben ook het hondenhok geverfd, deze is geel geworden net als de woning zelf. Het hondenhok heeft een groot ondergrond waar de hond lekker op kan liggen, deze hebben we groen geverfd. Eindelijk stond vandaag ook de eerste palen in de grond voor de veranda. Voor het maken van deze veranda hebben wij een paar tegenslagen gekend, we waren dan ook erg blij dat woensdag de palen in de grond zaten en de basis van de veranda stond.

Donderdag hebben we de rest van het geraamte neer kunnen zetten. De veranda krijgt steeds meer vorm. Vrijdag is de bedoeling dat we alles af gaan maken. Dat gaat ons lukken!

 

 

 

 

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.