Ga naar de inhoud

Vorige reizen

OekraĆÆne 2010

In januari 2010 was onze eerste bijeenkomst voor geĆÆnteresseerden en daaruit bleek dat er veel interesse was in een reis. Na diverse activiteiten om geld in te zamelen – in een half jaar hadden we ruim 15.000 euro opgehaald – zijn we in augustus 2010 met 23 jongeren en begeleiding afgereisd naar Berehove in OekraĆÆne. Deze reis heeft op velen van ons diepe indruk gemaakt. Er heerst een totaal andere cultuur en veel meer armoede dan in Nederland. Vooral het leven in Roma-kampen konden wij ons nauwelijks voorstellen. Door er sport- en spelactiviteiten te organiseren, hebben wij gepoogd de kinderen op dit kamp een leuke tijd te geven. Verder hebben we schilderwerk uitgevoerd bij een ziekenhuis en hebben we een tuin opgeknapt van een kinderopvanghuis.

Roemeniƫ 2012

In 2011 zijn we gestart met de voorbereidingen van een nieuwe reis. Omdat de vorige reis wat kortdag gepland was, hebben we besloten meer tijd te nemen voor een nieuwe reis en een jaar over te slaan. Daar kwam bij dat we een nieuwe partij zochten om het project mee te organiseren. Deze hebben we gevonden in de vorm van de Apeldoornse stichting Ajuta, die al jarenlang naar Roemeniƫ gaat om allerhande werkzaamheden uit te voeren om het leven en de omstandigheden van mensen in een aantal tehuizen te verbeteren. Naast materiƫle steun en hulpverlening ter plaatse, biedt de stichting ook mogelijkheden voor groepen om projecten te organiseren. De stichting heeft de juiste contacten en heeft ons verder geholpen om in Sighetu Marmatiei aan de slag te gaan. In augustus 2012 zijn we met een groep van 27 jongeren en begeleiding naar Roemeniƫ gegaan om wederom te klussen en sport- en spelactiviteiten te organiseren. Tijdens deze reis hebben we ook Roemeense jongeren ontmoet. Deze ontmoeting is een van de mooiste momenten van onze reis geweest.

Roemeniƫ 2013

In 2013 zijn we met een groep van 30 mensen weer op reis geweest. Na een tussen stop in Bratislava zijn we aan de slag gegaan met een klusprogramma bij twee kindertehuizen. Naast het maken van een overkapping bij een van de huizen hebben we twee schommels geplaatst en een hondenhok gemaakt. Verder hebben we een kinderprogramma georganiseerd voor de kinderen van de kindertehuizen en van de school. Dit jaar zijn we ook in het psychiatrisch ziekenhuis geweest. Voor een groep vrouwen hebben we een dagprogramma gemaakt. De reis was weer een succes, zeker gezien de vele vrolijke gezichten van kinderen en patiƫnten.

Roemeniƫ 2014

In 2014 zijn we ook naar Roemeniƫ gegaan. In Sighetu hebben we ons met veel nieuwe deelnemer beziggehouden met nieuwe projecten.

Albaniƫ 2015-2021

Sinds 2015 gaan we richting AlbaniĆ«. Achtergrondinformatie over onze reizen en doelen kunt u vinden in de reisgids van dit jaar.Ā  Verder verwijzen we u graag naar deĀ  facebookpagina van van oost naar oost voor de verslagen van afgelopen jaren of naar d verslagen op deze webiste onder foto’s