Ga naar de inhoud

Albaniƫ 2023 ouderen

Omdat we dit jaar via het zuiden Albaniƫ willen binnenkomen, begint de reis op maandag 17 april in Dortmund . Daar pakken we de trein naar Berlijn om daar dinsdagochtend het vliegtuig naar Corfu te nemen. Omdat we pas laat in de middag de boot naar Sarande hebben, hebben we genoeg tijd om de mooie stad Kerkyra te bezoeken. Het restaurant op de top voor het avondeten in Sarande was bezet, maar gelukkig was het uitzicht er niet minder om.

Vandaag, woensdag 19 april, dus verder met de hele groep van 18, beginnend met een lekker ontbijt met uitzicht op zee. We bezoeken archeologisch park Butrint, rondwandeling langs historische plekken. Na koffie in diverse soorten reizen we via een nieuwe weg door de bergen naar GjirokastĆ«r, gelukkig alleen regen tijdens de busrit. We lunchen met bĆ¼rek, waarna een aantal het kasteel bezoekt en anderen de straatjes van de stad verkennen. We vervolgen onze reis naar VlorĆ«, daar worden we hartelijk ontvangen bij een leuk hotel met bar bij het zwembad. In het centrum vinden we een restaurant waar we heerlijk hebben gegeten. We sluiten de avond gezellig af met drinken en muziek bij het hotel waar wij alle kamers gebruiken.

Deze ochtend begonnen een aantal fris met baantjes in het zwembad, een rugzak werd weer teruggevonden, waarna op het terras met prachtig uitzicht, ontbijt geweldig werd verzorgd door de eigenaresse van dit gezellige hotel.We vervolgen onze reis naar Apolonia, Romeinse en Byzantijnse opgravingen en klooster, mooi gelegen, een park in ontwikkeling.Verder met de bus naar Berat, tijdens ons bezoek aan de burcht werden we door een plaatselijke gids uitgenodigd om 3 kerken uit de 13e, 14e en 16e eeuw van binnen te bekijken, weer een interessant nieuw contact gelegd. Beneden door de oude stad langs de rivier gelopen, van brug naar brug. Via een voor ons nieuwe weg door een gebied met ja-knikkers voor aardolie-winning, langs Belsh, naar Gramsh gereden. Daar ontmoeten we Father Gregory, Marjeta en een paar andere bekenden.

Het is de kracht van een vono(vo)reis dat het niet alleen gaat om de ontspanning maar dat het ook draait om inspanning. Vandaag was zo’n dag. Van het reisgeld wordt ook een gedeelte gereserveerd voor doelen die vanuit AlbaniĆ« worden aangereikt. Dit jaar was dat materiaal voor de school en bomen en planten voor de kerk, school, plaats en een aanzet voor een olijfboomgaard voor Ć©Ć©n gezin. En natuurlijk de vonovo specialiteit: het verven van een huis. Hoewel je soms stukken van de muur via je roller weer terug ziet komen op andere plaatsen, knapt een huis toch zienderogen op. Na een lunch bij Berti in zijn mooie huis waren er ’s middags activiteiten met de kinderen waaraan vele kinderen aan meededen. Aan het eind van de middag keken we terug op een mooie werkdag en konden we richting hotel baron in Tirana

Vandaag was het de dag van NIVO, na inspanning volgt ontspanning. De dag begon met een bezoek aan de orthodoxe kerk waarna de groep zich opsplitste. Sommigen gingen naar het afluistermuseum, anderen gingen naar de moskee, bunkart of de berg dahti via de kabelbaan.Om 18.00 verzamelden we ons om vervolgens bij Juvenalis te eten. Dit restaurant ligt vlak achter het stadion.Dus dat hebben we gelijk maar meegepikt. Vanavond vroeg naar bed want morgen gaan we naar de kerk. Gelukkig worden we opgehaald

Ook deze zondag begonnen we de dag met een bezoek aan de orthodoxe kerk in Tirana. We konden genieten van de mooie zang en de rituelen. Vervolgens zijn we gegaan naar de black cave in PĆ«llumbas. Een tocht van 1 uur heen en 1 uur terug, met een half uur bezoek aan de grot.Na toestemming van 5 mensen die de klim van 200 meter naar de grot niet zagen zitten, heeft de rest van de groep genoten van de tocht naar de grot en het bezoek aan de “Black Cave” Na de lunch zijn we vertrokken naar Durres waar de stad met zijn historische kern en mooie boulevard bezocht kon worden. Na het diner zijn we teruggekeerd naar Tirana om ons voor te bereiden voor de klusdag in Elbasan.

De start ging vanmorgen op z’n Albanees. Eenmaal in Elbasan gingen we met z’n allen in verschillende groepen aan het werk, zowel tijdens het ochtend als middagprogramma. Er zijn cakejes versierd en op de afdelingen uitgedeeld aan alle 300 patiĆ«nten, zo deelden zij ook nog een beetje mee in het suikerfeest. Mocktails met vers fruit zijn voor en door patiĆ«nten klaargemaakt en met smaak opgegeten. We hebben pannenkoeken gebakken. Sommige patiĆ«nten vonden het leuk om creatief bezig te zijn met pastelkrijt, armbandjes vlechten, nagellak, anderen speelden domino, ballon-/balspellen, sjoelen of leerden boter, kaas eneieren. Grote bloembakken zijn van pallets gemaakt, gevuld met potgrond en fleurige bloemen. De bankjes in de tuin zijn gerepareerd en weer kleurig geverfd. De palletmeubels van vorig jaar zijn verstevigd zodat ook die weer gebruikt kunnen worden.
Al met al hebben we veel gedaan, de patiƫnten hebben een dagje wat vertier gehad en het geeft weer een positieve optimistische uitstraling. Patiƫnten Ʃn personeel geven aan te waarderen dat we steeds weer komen. Hier en daar hartverscheurend, ook hartverwarmend.

En dan is het alweer dinsdag 25 april, de laatste VONOVO-dag 2023 in Albaniƫ. Tijdens deze vrije ochtend was een aantal al vroeg Tirana in, anderen deden lekker rustig aan in hotel Baron Begin van de middag gingen we met de bus naar Krujƫ om daar het stadje en het museum te verkennen.