Ga naar de inhoud

Albaniƫ 2022 ouderen

Na de kerkdienst op 15 mei ging VONOVO 2022 met 24 mensen richting Eindhoven. Na de landing in Tirana arriveerde de groep 19.00 in Kruje bij Hotel Panorama. Na verkenning van Kruje was er een traditioneel diner.

Maandag 16 mei gingen we via een prachtige route door de bergen naar werkkamp SpaƧ. Daar aangekomen kregen we een rondleiding door een vrijwilliger. Indrukwekkend. Dit werkkamp is pas bij de val van het communisme in 1991 verlaten. Ondanks vele serieuze pogingen om de gevangenis en mijnen op te knappen en er een waardig herdenkingsoord en museum van te maken is er niets substantieels gebeurd.

Vervolgens reden we de snelste weg via Kosovo, met sightseeing door Prizren en arriveerden we net voor zonsondergang in Valbonƫ.

Wat geweldig wakker worden in het dal van Valbona met het uitzicht op de bergen. Na een bezoek aan het eind van het dal ging de reis verder via de veerpont van het Komanlake. Wat een schitterende tocht van 2,5 uur. Uiteindelijk kwamen we om 20.30 uur aan bij hotel Baron waar het diner al klaarstond.

18 mei moest er gewerkt worden. De groep is in tweeƫn gesplitst waarbij na het ontbijt om 7.30 uur een groep naar Elbasan ging en een groep naar Gramsh. In Elbasan zijn we bezig gegaan met het schilderen van tulpen en andere activiteiten met de patiƫnten. Ook zijn een paar mensen bezig geweest met het maken van tuinbanken uit pallethout. In Gramsh was de onweersbui die eerder Elbasan had aangedaan spelbreker bij het middagprogramma voor de kinderen. Gelukkig was de regen goed voor de geplante bomen. Tijdens de bui hebben we mogen genieten van de lunch die gemaakt was door de mensaploeg. Het spelmateriaal voor de middag was al aangeschaft zodat de aanwezige kinderen binnen konden spelen. Nadat Berti ons bedankt had voor zijn huis was het tijd om zijn huis te gaan schilderen. Weer een stap op weg van de verhuizing naar het het huis van de buren.

Vandaag 19 mei hadden we een vrije dag waardoor we om 7.30 uur al aan het ontbijt zaten. Om 8.00 gingen we richting de canyon van Holtes. Een schitterende plek waar we lang onder een vijgenboom konden zitten en konden genieten van de kloof. Na de middag gingen we naar Gramsh waar de kinderen met hun gekregen spelen konden spelen. Bij de lunch kwam de burgemeester om de verbondenheid tussen Apeldoorn en Gramsh onder woorden te brengen. Na een bezoek aan het huis van Berti en eerdere projecten gingen we via het stuwmeer en de oude weg van Elbasan naar Tirana via het slot van Petreljƫ .

Tijdens de tweede projectdag op vrijdag 20 mei hebben we in Gramsh samen met studenten en leerkrachten olijfboompjes geplant bij de school.
De laatste muren en plafonds zijn geschilderd in het huis waar Berti & Anna met hun kinderen kunnen gaan wonen.
Samen met Marjeta is een voedzame lunch klaargemaakt, waar we zelf ook van mochten eten. We begonnen met Onze Vader, Gregory en de oudere father in het Albanees, wij in het Nederlands.
Kinderen van jong tot ouder genoten van het kinderprogramma, schilderen, kleuren, loomen, voetballen, bellenblazen, tafelvoetbal en -biljart.
We sloten af met het uitdelen van de meegebrachte zelfgemaakte knuffels, iets lekkers en kleding.
In Elbasan is de laatste hand gelegd aan de tuinmeubels en zijn deze kleurrijk geschilderd.
Pannenkoeken zijn gebakken en uitgedeeld en ook zijn alle patiƫnten op ijsjes getrakteerd.
Ook vandaag is met een groep patiƫnten een tulpenschilderij gemaakt, met hulp van een oude naaimachine zijn de schilderingen klaargemaakt om op te hangen.

De laatste dag moest het tulpendoek dat in de Julianakerk hing nog door Frits gespannen worden. Dit zou gebeuren in de Orthodoxe kerk van Tirana. Maar eerst kregen we een uitleg en een rondleiding door father Gregory. Vervolgens ging Frits aan de slag en ging de rest aan de “koffie” om vervolgens naar Bunkart 1 onder de Dahti te gaan. Na dit bezoek had de groep de vrijheid om zelf het programma te kiezen. De een ging met de kabelbaan de Dahti op en de ander verkende het centrum. Om 18. 30 uur werd het gespannen doek overhandigd. Het komt te hangen in de jeugdruimte. De dag en de week sloten we af met een heerlijke maaltijd waarbij de gidsen Dineke en Jaap een vlag kregen als dank en om volgend jaar voor de grote groep meer zichtbaar te zijn.

Op zondag 22 mei zijn we na het ontbijt vertrokken om kort een gedeelte van de kerkdienst in de orthodoxe kerk mee te maken. Het doek met de tulpen is na de dienst met de jongeren van kerk opgehangen. Met de nieuwe bus van Albert Koci werden we naar het vliegveld gebracht.

mirupafshim

Meer foto’s te zien op onze facebookpagina vanoostnaaroost