Ga naar de inhoud

Albaniƫ 2021 ouderen

Zondag 15 Augustus is zijn we om 16.45 met twee auto’s vertrokken vanaf Agrifirm in Apeldoorn naar het vliegveld van Dortmund. Vanwege corona was daar alles dicht dus voor de nodige versnapering moesten we naar benzinepomp in de buurt. Na een rustige vlucht zijn we na een doorstart toch veilig geland in Skopje. Waarschijnlijk een leerling piloot die thuis te weinig geoefend had met de flightsimulator. Op het vliegveld bleek dat onze taxivrienden uit Tirana dachten dat we de 16e zouden arriveren. Geen probleem. Met twee taxi’s uit Skopje naar ons hotel gebracht. Om 2.00 konden we richting bed.

Na een heerlijk ontbijt vertrokken we bij 38Ā° vanuit ons hotel in the old city van Skopje richting het museum van Moeder Theresa. Zij is namelijk als Albanese geboren in Skopje. Een indrukwekkende tentoonstelling. Verder hebben we nog een hamam bekeken die eigenlijk gesloten was omdat het maandag is waarop de musea in Noord-MacedoniĆ« dicht zijn. In de loop van de middag arriveerde Edi Zaimi die ons komende week als taxichauffeur zal vergezellen. ’s Avonds hebben we genoten van het uitzicht langs de rivier de Vardar met de mooie verlichte gebouwen en brug. Het bezoek aan het millennium cross, het grote kruis op de berg bij Skopje, wordt uitgesteld naar een andere keer. De kabelbaan is namelijk deze periode nog gesloten. Vanavond vroeg naar bed want morgen om 8.30 gaan we richting Tirana.

17 Augustus zijn we vertrokken vanuit Skopje naar de Matkakloof. Na deze kloof met drie bochten bekeken te hebben zijn we op weg gegaan naar Tetovo waar we een moskee hebben bezocht die in 1495 gebouwd is door twee zusters. Een opvallende moskee met afbeeldingen. Hierna zijn we naar Ohrid gegaan waar we een vroeg christelijke kerk bezocht hebben. Hier hebben we ook het monument van Aard den Doolaard bezocht. Na een goede lunch, genuttigd op z’n Vono’s, zijn we weer in de auto gestapt. Omdat we bang waren voor de wachtrij voor de Albanese grens hebben we de overgang genomen aan de zuidkant van het Ohrid meer. Hierdoor konden we het klooster van Neum bezoeken waar zelfs mensen geschoten zijn die niet op de foto wilde. Hier zagen we ook de bronnen van Neum die het meer van Ohrid voorzien van water. Vervolgens zijn we in de auto gestapt en naar hotel Baron in Tirana gereden. Hier hebben we de dag afgesloten. Morgen is er werk aan de winkel

Woensdagmorgen vertrokken we om 8.30 richting Gramsh. Een dag met verschillende activiteiten. Na de ontmoeting met father Gregory gingen we naar het huis dat dankzij vono(t)huis 2020 helemaal opgebouwd is. Het doet je goed als je ziet welk verschil jouw bijdrage direct kan maken. Voor ā‚¬3500 heeft een gezin met 8 kinderen weer een dak boven hun hoofd en extra kamers om in te leven . Hun dankbaarheid is zeer groot. Ook hebben we rondgekeken binnen het schoolgebouw en hun wensen gehoord over een eventuele vonobijdrage voor de school. Voorafgaande aan de lunch werden met Marjeta over en weer presentjes overhandigd. Na de lunch werden gebreide knuffels uitgedeeld die leden van de groep al in Nederland hadden gemaakt, aan de kinderen en de loombandjes. Hierna zijn we aan het schilderen geslagen in het huis waarvan wij het dak en de wc hebben gefinancierd. Na deze klus zijn we via een schitterende weg naar KorcĆ« gereden. Tja het is 18 augustus en dan beland je in het bierfeest van KorcĆ«. Het bleef lang onrustig.

Op donderdag, de dag tussen twee werkdagen in, hebben we enkele kerken bezocht. De ene nog mooier dan de ander. Oordeelt u zelf. We zijn eerst vanaf ons hotel naar Voskopoje gegaan. Een voormalige stad op het knooppunt van wegen vanuit zuiden, noorden, oosten en westen in zuid-Albaniƫ. Deze stad had 24 kerken. In de loop der tijd zijn er vele kerken verdwenen maar enkele zijn er nog over en hebben wij bezocht, waaronder het klooster. Terug in Korcƫ hadden we de tijd om Korcƫ bij dag te bekijken. Ook was er tijd om zittend aan de koffie met elkaar bij te praten. De orthodoxe kerk van Korcƫ was open en konden we bekijken. Na de lunch, lekker burek, had onze chauffeur Edi Zaimi voor ons een verrassing in petto. Een bezoek aan een kerk op een eiland in het Prespameer. Dit meer voorziet het meer van Ohrid ondergronds van water en komt bij de bronnen van Neum boven de grond. Een bijzonder (boot) tochtje waarbij we veel ezels tegenkwamen. We waren om 19.00 bij hotel Baron, dus mooi op tijd. Morgen een klusdag in Elbasan.

Ruim 2 jaar geleden waren we voor het laatst in Elbasan, het was mooi om er weer te kunnen zijn.
De buitenkant van het psychiatrisch ziekenhuis en de hal waren geschilderd. Binnenin konden wij aan het werk om de kleuren van de bankjes op te frissen. Een paar patiƫnten hebben helpen schuren en ook onze chauffeur heeft flink geholpen.
Een grote groep patiƫnten was naar het dagactiviteiten centrum gekomen.
We hebben cakejes versierd met geklopte banketbakkersroom en fruit. Drie patiƫnten kregen zelfgemaakte schorten uit Apeldoorn om deze tractatie uit te delen. Een patiƫnt zei dat het de eerste keer in zijn leven was dat hij zoiets lekkers had geproefd.
We hebben T-shirts bedrukt met strijkplaatjes en deze uitgedeeld.
Een aantal patiƫnten hebben we blij kunnen maken met in Apeldoorn gehaakte armbandjes.
Net zoals in Gramsh de kinderen blij waren met de zelfgemaakte knuffels.
Aan alle 300 patiĆ«nten hebben we persoonlijk ijsjes uitgedeeld. Psycholoog Adela verwoordde dat we hen hiermee ‘a little bit of happiness’ hebben gegeven en iets om te herinneren na een lange periode zonder familie en bezoek, waarin weinig te doen was.
Terug via de oude weg van Elbasan naar Tirana was prachtig.
In Gramsh zijn ondertussen het kozijn en de deur geplaatst in het toilet dat wij met elkaar hebben gefinancierd, ook dat is nu dus afgerond.
Het verzoek van de school in Gramsh is bekend, we kunnen een bijdrage geven voor computers die zij daar nodig hebben.
21 augustus hebben we Tirana bezocht. Na een ontmoeting met Matilda en Gregory hebben we na bezichtiging van de kerk in de jeugdruimte een korte reportage gezien over 5 jaar vriendschap tussen VONO en Albaniƫ met alle zichtbare gevolgen. En omdat bij vriendschap presentjes horen hebben we allemaal een geschenk gekregen.
Na een kort bezoek aan een museum hebben we, mede namens u, twee computers met beeldschermen, een videoprojector en een printer mogen overhandigen voor de school in Gramsh. De directeur van de school had aangegeven dat daar behoefte aan was. Na de vonolunch gingen we met de kabelbaan de dahti op. Het was duidelijk 8Ā° kouder dan beneden. Terug op de begane grond had iedereen de mogelijkheid om iets voor zichzelf te doen. Na een heerlijke maaltijd in het visrestaurant zijn we via de oudste brug van Tirana richting hotel gegaan.

Op weg naar de kerkdienst in de orthodoxe kerk hebben we eerst kort st Paulus cathedral bezocht om de schelpenafbeelding van moeder Theresa te bekijken. We zagen ook dat de bekende piramide van Tirana onderhanden genomen wordt. Volgens het plaatje moet het wel wat worden. Na de dienst hebben we onze presentjes die we gisteren gekregen hebben, in de auto geladen en hebben we het klooster van Monastery of Saint Blaise and Skete of Myrrh-bearing bij Durres bezocht. Dit klooster is onder het communistisch regime als eerste vernietigd en daarom als eerste in 1991 weer opgebouwd. Hier hebben ze de na aardbeving in december 2019 300 mensen 5 maanden opgevangen in de lokalen van de theologische school die zich, naast een weeshuis, ook op dit terrein bevindt. In de mensa werden de mensen voorzien van het nodige voedsel. Namens de priester werden we nog bedankt voor onze bijdrage en verbondenheid omdat wij als VONO toen geld gegeven hebben voor de noodhulp in Durres. Na een bezoek aan Durres hebben we het strand opgezocht en heerlijk genoten van het warme zeewater.

Na ons laatste ontbijt in Hotel Baron werden we door 2 chauffeurs van Partner-Travel-CompanyĀ  opgehaald, naast Edi ook Albert, leuk om elkaar weer te ontmoeten šŸ˜ƒ.
Vanmorgen kon iedereen vrij kiezen, we splitsten: shoppinghal, afluistermuseum, BunkArt 1 onder de Dajti, zwembad op de Dajti.
Ondertussen overhandigde Father Gregory de computers + beamer + printer aan de school in Gramsh. https://fb.watch/7zivoZAd8X/
In de middag zochten we elkaar weer op. Gezamenlijk reisden we naar Krujƫ, waar de bazaar werd bezocht, ontbijt werd gekocht voor de terugreis en we samen met de chauffeurs afsloten met uitzicht op het kasteel. Nog even een drankje bij het hotel vlakbij het vliegveld van Tirana voorosn vertrek om 4:00

Volgend jaar april/mei hopen we weer te gaan.